top of page
  • Writer's pictureHuman Stories Team

Πουρίμ: Γιορτή χαράς και μεταμφιέσεων

Το Πουρίμ αποτελεί μία χαρούμενη εβραϊκή γιορτή η οποία μας θυμίζει τη διάσωση των Εβραίων από μία παρολίγον σφαγή τους κατά τη διάρκεια της Περσικής περιόδου (539–330 π.χ.). Η αφήγηση του Πουρίμ μπορεί να μελετηθεί στοΒιβλίο της Εσθήρ(Παλαιά Διαθήκη). Η ηρωίδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διάσωση των ομόθρήσκων της οι οποίοι κινδυνεύουν από τον Πέρση βασιλιά.


Πρωινή προσευχή του Πουρίμ στη Μεγάλη Συναγωγή της περιοχής Anyksciai, Λιθουανία, 1926 Πηγή: Yad Vashem

Παραδοσιακά, το Πουρίμ εορτάζεται με την προσφορά δώρων σε φίλους αλλά και σε άπορους ενώ είναι γνωστό και ως οι εβραϊκές απόκριες όπου όλοι ντύνονται με στολές. Η ιστορία της Εσθήρ αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες των εβραϊκών κοινοτήτων καθώς υπενθυμίζει την ελπίδα την οποία πρέπει να έχουν οι μειονότητες όταν βιώνουν ένα εχθρικό περιβάλλον.


Ηamantaschen

Στο Πουρίμ, όλα περιστρέφονται γύρω από το σπίτι και την κοινότητα. Πολλές οικογένειες θα ετοιμάσουν τα παραδοσιακά τριγωνικά μπισκότα hamantaschen με μαρμελάδα , πραλίνα και βούτυρο. Το πρώτο συνθετικό της λέξης ‘Haman’ παραπέμπει στον κακό ‘Haman’ της ιστορίας της Εσθήρ ενώ το δεύτερο συνθετικό ‘taschen’ σημαίνει τσέπη στα γερμανικά. Στο Ισραήλ, τα συγκεκριμένα μπισκότα ονομάζονται oznei Haman (Hebrew: אוזני המן‎), το οποίο στα εβραϊκά μεταφράζεται ως τα αυτιά του Haman. Εάν είστε περίεργοι να φτιάξετε τα παραδοσιακά hamantaschen στην κουζίνα σας μπορείτε να δείτε τη συνταγή στο βίντεο που ακολουθεί


Εάν πάλι είστε από τους λίγους που έχουν δοκιμάσει ή φτιάξει τα παραδοσιακά hamantaschen, δοκιμάστε ορισμένες εναλλακτικές συνταγές που μας δίνει το γνωστό site, My Jewish learning εδώ κι εδώ


Καλάθια με δώρα


Εάν βρεθείτε σε κάποια ‘εβραϊκή’ γειτονιά στην Αμερική, στο Ισραήλ, στη Γαλλία ή και σε άλλες χώρες με έντονη εβραϊκή παρουσία θα δείτε γεμάτα καλάθια να αλλάζουν χέρια και σπίτια. Οι οικογένειες προετοιμάζουν καλάθια με δώρα όπως αλκοόλ, σνακς, γλυκά, αναψυκτικά και φαγητό για τους φίλους τους. Συνήθως τα περιβόητα hamantaschen λείπουν από αυτά τα καλάθια αλλά πλέον αρκετοί επιλέγουν να τα τοποθετήσουν ως δώρο για τους δικούς τους ανθρώπους. Τα καλάθια αυτά ονομάζονται ‘Mishloach Manot’ και η ιδέα τους προέρχεται από ένα χωρίο στο Βιβλίο της Εσθήρ “ Τότε,οι Εβραίοι των χωριών που περιφέρονται μέσα σε πόλεις χωρίς τείχη, έκαναν τη δέκατη τέταρτη ημέρα του μήνα Αντάρ,μία ημέρα χαράς και γιορτής, μία ημέρα ανταλλαγής αγαθών μεταξύ τους ” (9:19).


Αλκοόλ


Το αλκοόλ αποτελεί ένα κεντρικό σημείο του Πουρίμ. Οι εορτάζοντες μπορούν να πιουν αλκοόλ αλλά χωρίς να φτάσουν στο σημείο της μέθης. Ο στόχος είναι να μάθουν να αναγνωρίζουν το όριο τους και να αποκτήσουν την αυτοσυγκράτηση.


Γιατί μεταμφιεζόμαστε στο Πουρίμ;


Πολλοί επιλέγουν να μεταμφιεστούν κατά τη διάρκεια του Πουρίμ αφού το βασικά θέμα της γιορτής είναι ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται..Συναγωγές και κοινότητες διοργανώνουν φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις για τις ημέρες του Πουρίμ.



To Πουρίμ ξεκινάει φέτος στις 9 Μαρτίου (δυση ηλίου) και ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου (δύση ηλίου). Το ΤελΑβίβ ξεσηκώνεται κάθε χρόνο από πάρτυ με djs’ κατά μήκος της παραλιακής οδού της πόλης. Φέτος λόγω καιρικών συνθηκών και λόγω εξάπλωσης της επιδημίας COVID -19 οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να αναβάλλουντις εορταστικές εκδηλώσεις για τα μέσα Μαρτίου.


Mark Abramson, New York Times, 2018

Το Πουρίμ εορτάζεται ξέφρενα ακόμα και από τους πιο ορθόδοξους και συντηρητικούς Εβραίους. Ο φωτογράφος των New York Times, Mark Abramson πέρασε τις δύο ημέρες του Πουρίμ του 2018 στις χασιδικές γειτονιές του Brooklyn και μας χάρισε τις υπέροχες φωτογραφίες του.Μπορείτε να τις απολαύσετε εδώ και μέχρι το επόμενο Πουρίμ ‘Ah freylichen Purim

50 views0 comments
bottom of page